Gaume Tourisme: vers la page d'accueil







 

Toerisme: Gaumse streekgerechten

Gaumse streekgerechten maken gebruik van streekeigen producten, zoals bieren van Orval of elders, en bronwater, wijn, appelsap, Gaumse charcuterie en kaas, zuurkool, eieren, boter, melk, honing, champignons, enzovoort...

Enkele Gaumse recepten

Touffaye (gestoofde aardappelen)

Het is beslist niet gemakkelijk om dit nochtans eenvoudige gerecht te doen slagen. U hebt er inderdaad hoogwaardige ingrediënten, de vereiste knowhow en een flinke portie geduld voor nodig. Laat in een gietijzeren kookpot spekreepjes, stukken varkensvlees (hals- of ribstukken), en daarna ook fijn gesneden sjalotjes en uien bruineren, zonder ze te laten verbranden. Voeg er de streekeigen aardappelen "plates de Florenville", ook "becs" genoemd, aan toe, evenals tijm, laurier, een beetje zout en peper en wat water. Soms worden ook gerookte worstjes gebruikt. Laat alles vervolgens lang en traag koken (ongeveer twee uur, met hoogwaardige aardappelen). Tijdens de kooktijd nemen de aardappelen de bruine kleur van de startingrediënten over. Touffaye wordt als een eenpansgerecht opgediend, met een salade en vinaigrette op basis van paardenbloemen of gekrulde andijvie.

Cabu roussi (gebruinde kool)

Dit streekgerecht wordt bij voorkeur met lams- of schapenvlees bereid (ribstuk, schouder, halsstuk… witte of groene kool). Bruineer de stukken vlees in reuzel of spekvet. Voeg er vervolgens telkens kleine hoeveelheden in stukken gesneden kool aan toe, evenals zout, peper, tijm, laurier en wat water. Laat alles afgedekt lang en traag koken (ongeveer twee uur). Roer af en toe om.

Gaumse (of Lotharingse) stoofpot

Deze soort hutsepot wordt bereid met verschillende verse en in stukken gesneden groenten (aardappelen, prei, selder, wortelen, rapen, kool, uien,…) en grote droge, witte bonen (die eerder al een uur te week hebben gestaan). Kook alle groenten alsof u soep bereidde, met lichtgezouten spek, worstjes, gerookte ham en eventueel varkenspoten of -schenkel. Dit overheerlijke gerecht laat zich vooral in de winter smaken.

Gaumse paté (vleestaart)

Gaumse vleespastei bestaat uit stukken varkensvlees die u (gedurende 48 uur) hebt laten marineren in witte wijn met azijn, zout, peper, tijm, laurier, sjalotjes, peterselie, knoflook… Het vlees wordt op een uitgerolde deegbodem (bloem, reuzel, eieren, zout) gelegd en de aldus verkregen taart wordt op een plaat in de oven gebakken. De taart kan warm of koud worden opgediend met droge, witte wijn of bier. Dit streekgerecht kreeg het label T.G.P. (beschermde geografische aanduiding, zoals ook voor Ardense ham bestaat).

Proef ook: - Plate de Florenville
                - Ardense ham
                - Bierworst
                - Zwarte pens
                - Bier en kaas van de abdij van Orval

 


De producten van streek

 

De producten van streek

 

>> Toerisme : Uitstappen - Dorpen - Streekgerechten - Bezienswaardigheden


[ Auberge de la Vallée ] [ Aux Comtes de Chiny ] [ Château Latour ] [ Hotel de France ] [ Hostellerie St.Cécile ]
[ Le "Bercail" ] [ Le Nid d'Izel ] [ Le Point de Vue ] [ Le Prieuré des Conques ]

[ Geografie ] [ Geschiedenis ] [ Culutur ] [ Sporten ] [ Evenementen ] [ Links ]