Gaume Tourisme: vers la page d'accueil Geschiedenis: De Gaume historisch

Vreedzaam als ze waren, staken de inwoners van de Gaume nooit een vinger naar hun buren uit. Op hun beurt werden ze doorheen de geschiedenis echter keer op keer slachtoffer van de oorlogen die werden uitgevochten door hun machtige buurmannen: de Bourgondiërs en de Oostenrijkers, de Fransen en de Duitsers. Maar al te vaak trokken troepen door de streek, met alle gevolgen van dien: plunderingen, moorden, hongersnoden, branden, inbeslagneming van voedingsmiddelen, ziekten, de pest (in de 14de en 15de eeuw), lange of minder lange perioden van bezetting, algemene verwoesting en economische ondergang.

De prehistorie liet haar sporen na in de omgeving van Virton. Nadat de Romeinen Gallië hadden gekoloniseerd, brachten zij met hun heerbanen, zoals die tussen Reims en Trier, en hun organisatie vijf eeuwen Romeinse beschaving naar de Gaume. Talrijke gebouwen en min of meer grote woningen (villa's) dateren uit die tijd. Na de Romeinen viel het land uit elkaar en volgde een lang millennium Middeleeuwen, met Frankische perioden (Merovingers en Karolingers) van eenheid en dan weer versnippering, met het machtige groothertogdom Luxemburg en graafschap Chiny, en kleine of middelgrote plaatselijke heren.
Tijdens de 12de, 13de en 14de eeuw werden vele "nieuwe steden" onafhankelijk. In 1285 organiseerde Lodewijk V van Chiny het vermaarde tornooi van Chauvency, aan de andere kant van de huidige grens. In de 15de eeuw (1384-1477) maakte de Gaume deel uit van de geschiedenis van het Bourgondische hertogdom. Tijdens diezelfde periode werd Luxemburg meegesleept in een oorlog tussen Keizer Karel en François I. In de 17de eeuw waren er weer nieuwe oorlogen, tussen Frankrijk en Spanje dit keer. De gevolgen bleven niet uit: gevechten, de pest, ontvolking, ernstige hongersnood, enz. De 18de eeuw was dan weer veel rustiger, niet in het minst door de opleving van de staalindustrie en de heerschappij van keizerin Marie-Thérèse.
De Franse revolutie, en daarna het Franse regime, zorgden voor een ommekeer. Met de gebruikelijke nefaste gevolgen voerden de Fransen de dienstplicht in. Er kwam verzet van de bevolking (tijdens de bekende episode van Château-Latour). Na Napoleon keerde de rust weer even terug, maar onze bevolking verdroeg de Nederlandse bezetting niet en eiste in 1830 haar vrijheid op. De inwoners van Virton, die beroemd zijn om hun "heethoofdigheid", waren de enige Belgen die hun revolutie van 1848 voerden. Na 1830 kwam er een periode van vrede, die enkel in 1914 en 1940 door twee verschrikkelijke wereldoorlogen werd verstoord. Ook de Gaume bleef niet gespaard: schiet- en slachtpartijen van dorpelingen in 1914 (Ethe, Rosignol, en andere), het verzet en de deportaties (Florenville, Banel) in 1944.
Sindsdien kent de Gaume al 60 jaar lang vrede en welzijn…

Tekst van Julien de Remont

>> De Gaume historisch - Levenswijze

 


 

Bas-relief gallo-romain

Ruïnes van Rouvroy


[ Auberge de la Vallée ] [ Aux Comtes de Chiny ] [ Château Latour ] [ Hotel de France ] [ Hostellerie St.Cécile ]
[ Le "Bercail" ] [ Le Nid d'Izel ] [ Le Point de Vue ] [ Le Prieuré des Conques ]

[ Toerisme ] [ Geografie ] [ Geschiedenis ] [ Cultuur ] [ Sporten ] [ Evenementen ] [ Links ]