Gaume Tourisme: vers la page d'accueil 


Geografie: Fauna en flora

Nadat het in de tijd van de hoogovens sterk bedreigd was, heeft het Gaumse woud nu zijn pracht van weleer teruggevonden en kan het beslist als een van de mooiste beboste hooglanden van België worden beschouwd. Bosspecialisten spreken af en toe van een "uitgekapt hoogopgaand woud", waarmee ze verwijzen naar een structuur die dicht bij die van oerbossen aanleunt, met bomen van alle leeftijden. Ook treffen we hier een groot aantal verschillende boomsoorten aan: naast de voor hun kwaliteit gekende Gaumse beuken, vinden we hier iepen, lindebomen, populieren en wilde kersenbomen, naast eiken, berken, essen, esdoorns en haagbeuken. De bossen in de Gaume hebben trouwens nog steeds tot belangrijkste doel om eersteklas loofbomen te leveren.

Dankzij zijn opmerkelijke fauna en flora kan de Gaume ook bogen op een kostbaar botanisch en ornithologisch aanbod. Zo telt de regio talloze natuurlijke en bevoorrechte plekjes van onschatbare waarde. Van Torgny tot Vance treffen we verscheidene juweeltjes van natuurreservaten aan, waarvan sommige door gespecialiseerde verenigingen worden beheerd.
In Torgny vinden we een grote variëteit aan wilde orchideeën. Wandelingen hier zijn een schittering voor het oog! En de plaatselijke flora telt zo nog wel een aantal verborgen schatten. In Vance, bijvoorbeeld, delen verschillende biotopen, van de droogste tot de natste, het landschap: bossen, maaiweiden, graspleinen op zand, drassige wouden, veengrond, kalksteenhoudende moerassen… Die enkele hectaren moeras leveren een ware mozaïek aan interessante plantengroepen op. En langs de Semois in Florenville ontdekken we ook nog unieke wilde irissen.


 

Het reservaat aard van Torgny

>> Geografie : Kaart en invalswegen - Geologie - Fauna et Flora


[ Auberge de la Vallée ] [ Aux Comtes de Chiny ] [ Château Latour ] [ Hotel de France ] [ Hostellerie St.Cécile ]
[ Le "Bercail" ] [ Le Nid d'Izel ] [ Le Point de Vue ] [ Le Prieuré des Conques ]

[ Toerisme ] [ Geografie ] [ Geschiedenis ] [ Cultuur ] [ Sporten ] [ Evenementen ] [ Links ]