Gaume Tourisme: vers la page d'accueil 


Cultuur: Kerken

Onze-Lieve-Vrouw van Orval (1931)
Door de sobere schoonheid van de abdij van Orval lijkt de tijd hier wel stil te staan, terwijl de mystieke overpeinzingen van de monniken de plaats een mysterieuze uitstraling geven. In haar betoverende kader getuigt de abdij, een ware oase van serene rust en stil gebed, met een klokkentoren die hoog boven de bedaarde diepte van de vallei uitsteekt, van een uitzonderlijke religieuze, historische en architecturale cultuur. Het klooster straalt een vredige sfeer uit, door zijn ligging midden in de natuur, zijn harmonieuze lijnen, de warme kleur van zijn kalkstenen en negen eeuwen vrome christelijke toewijding. Dit is een plaats van herbronning. Een stille getuige van de voorname rol die de monniken in de loop van de tijd hebben gespeeld.
De oorsprong van de abdij ligt in de 9de eeuw. In 875 namen de benedictijnen het klooster in. De relieken van de heilige Victor werden overgebracht naar Mouzon. Toch duurde het tot in 971 vooraleer de benedictijnerabdij werkelijk werd opgericht. In 882 plunderden de Noormannen de stad en staken ze de kerk in brand. Door gelukkig toeval ging de kerk de eeuwen door. Tot ze in 1212 opnieuw afbrandde, en daarna in een keer in de zuiverste gotische stijl opnieuw werd opgebouwd.
Vandaag is een bezoek aan het interieur van de abdijkerk een schemering voor de ogen. Op een feeërieke manier speelt het licht in het spreekgestoelte, de bogen en het triforium. Het perspectief van de steunbogen en zijbeuken is verbazingwekkend. Maar ook het beeldhouwwerk van de torens, de architectuurmotieven van de kerkportalen en de afmetingen van de apsis zijn bijzonder indrukwekkend.

De Sint-Donatuskerk in Aarlen
In 1626 werd door de kapucijner monniken een kerk gebouwd op de ruïnes van het kasteel van de graven en markiezen van Aarlen. Ze vereerden er de heilige Donatus en Onze-Lieve-Vrouw van Aarlen. Tijdens het bewind van Lodewijk XIV werd het bouwwerk versterkt volgens plannen in de stijl van Vauban. In 1807 werd de kerk aan Sint-Donatus toegewijd. De klokkentoren, die met zijn 450 m hoogte een schitterend panorama over drie landen biedt, omvat een beiaard, die elk uur de Air d'Arlon speelt. Ook de relikwieën kunnen worden bezocht. Zich aanmelden op de pastorie.

Basiliek van Avioth
Avioth (103 inwoners) ligt op twintig kilometer van Florenville. Van zodra u in dit kleine dorp aankomt, zal de indrukwekkende gotische kerk u opvallen. Die werd tijdens de 13de, 14de en 15de eeuw gebouwd op het kruispunt van drie pelgrimroutes naar Santiago de Compostela. Rechts zien we La Recevresse, een uniek monument in Frankrijk, als het ware in steen gedrapeerd, dat tot doel had de offers van de pelgrims naar Onze-Lieve-Vrouw van Avioth in ontvangst te nemen. De kerk kreeg de titel van basiliek op 17 juli 1993. Ieder jaar op 16 juli komen honderden pelgrims uit de drie buurlanden hier samen.

Basiliek van Saint-Hubert
Toegankelijk voor rolstoelpatiënten. Apsis in flamboyante gotiek, barokke gevel, Romeinse crypte (1064). De koorstoelen werden aan de heilige Benedictus en aan de heilige Hubertus gewijd, terwijl het altaar aan Sint-Hubertus werd opgedragen. Het praalgraaf was een geschenk van Leopold I.

Gérouville (18de eeuw)
De kerk in het centrum van het dorp is een bescheiden gebouw met een enkele beuk, die onmiddellijk op het koor uitgeeft. Het interieur is prachtig. Zo is er het hoofdaltaar van het begin van de 18de eeuw, met een schilderij over de Opstanding, een tabernakel met bladwerk en rocaille en verschillende standbeelden van de heilige Andries en van engelen. Ook is er een schitterend altaar in de stijl van Lodewijk XIV, dat aan de heilige Maagd is opgedragen. Opvallend is de regelmatige versiering met ruiten en vallenden bladeren. Verder toont de preekstoel de vier evangelisten in bas-reliëf. De 16de-eeuwse koorstoelen van de abdij van Orval zijn eveneens bijzonder interessant. Ze zijn versierd met naïeve bloemmotieven, terwijl de armleuningen de symbolen van de evangelisten dragen, zoals de leeuw van de heilige Marcus.
De huidige Sint-Andrieskerk, die op de monumentenlijst staat, werd in 1634 opgeknapt. Het vierkanten koor is waarschijnlijk een overblijfsel van het priesterkoor uit 1259. De in 1782 heropgebouwde pastorie heeft een klassieke stijl, en komt net als de steun- en schuttingmuur van het kerkhof op de monumentenlijst voor.

>> Cultuur Schilderss - Kunstgalerieën - Kerken - Musea
 

Orval

 

Abdij  Orval

 

 

 

 

 

 

 

Avioth

 

 

 

 

De Kerk van  Gérouville

De Kerk van  Gérouville


[ Auberge de la Vallée ] [ Aux Comtes de Chiny ] [ Château Latour ] [ Hotel de France ] [ Hostellerie St.Cécile ]
[ Le "Bercail" ] [ Le Nid d'Izel ] [ Le Point de Vue ] [ Le Prieuré des Conques ]

[ Geografie ] [ Geschiedenis ] [ Culutur ] [ Sporten ] [ Evenementen ] [ Links ] [ Toerisme ]