Gaume Tourisme: vers la page d'accueil 

Cultuur: Literatuur

Hoewel ook erg rijk, is de literaire productie toch minder overvloedig dan die van de beeldende kunsten (vooral omdat wij auteurs van een enkel boek of nog levende auteurs die blijkbaar niet meer schrijven, niet meerekenen).

De reeds eerder vermelde Nestor Outer liet niet alleen souvenirs na van zijn reizen (Une croisière en Méditerranée), maar ook sprookjes en verschillende verhalen die in het begin van de eeuw in plaatselijke kranten van Virton werden gepubliceerd. Edouard Ned (abt Glouden) schreef historisch geïnspireerde romans.

Erg overvloedig en divers is het werk van Pierre Nothomb (1887-1966), die zowel poëet, historicus en politiek schrijver als romanschrijver (Morménil) was. Ook het oeuvre van Adrien de Prémorel (1899-1968) telt heel wat werken, die hoofdzakelijk aan de natuur zijn gewijd: onze Genevoix, zei men wel eens (Cinq histoires de bêtes pour mes cinq fils). De Poèmes paysans van Francis André tonen duidelijk aan waar deze dichter en romanschrijver zijn inspiratie vandaan haalde. Zijn zoon René wijdde een biografie in romanvorm aan hem en publiceerde ook werken waarvoor hij inspiratie vond in Congo, waar hij een aantal jaren van zijn leven had doorgebracht. Ook zijn echtgenote, Evelyne Adam, schreef sprookjes en romans.

Na de Tweede Wereldoorlog zorgde La Dryade voor een literaire heropleving. Dit tijdschrift van Georges Bouillon, zelf kroniekschrijver, essayist (literatuur, schilderkunst) en vormingswerker, werd in 1997 opgevolgd door Pollen d'azur, onder leiding van Georges Jacquemin, essayist (Marguerite Yourcenar) en verteller. Ook Traversées van Patrice Breno is een vermelding waard.

Drie romanschrijvers overheersen de literaire strekking: Jean Mergeai (1927), met de drie delen van Le schiste et la marne, die een duidelijk beeld schetsen van de traditionele Ardennen en Gaume, Claude Raucy (1939), voor het overige ook dichter en toneelschrijver, en Frank Andriat, een Brussels schrijver die zich in de Gaume heeft gevestigd. Het overigens uitgebreide werk van die twee laatste auteurs richt zich trouwens in het bijzonder tot adolescenten, met Comero van Raucy, en La remplaçante van Andriat.

De eerder genoemde Fernand Tomasi publiceerde gedichten en romans (L'oeil du crapaud), die vrij op zijn eigen biografie waren geïnspireerd, terwijl Marguerite Brouhon (ook eerder genoemd) verschillende gedichtenbundels op haar naam zette, waarin haar gekwetste gevoeligheid naar voren komt (Pain de coucou). Ook Jean-Luc Goffette (Eloge pour une cuisine de province, La vie promise), die in Parijs is gevestigd, waar hij voor Gallimard werkt, zorgt voor een dichterlijke reputatie voor de Gaume. Heen en weer geslingerd tussen zijn bindingen en de behoefte naar vrijheid, schetst hij een pathetisch traject, gevoed door zijn eigen ervaringen.

Een andere stijl vinden we in de reisverhalen van Yvon Sondag. Interessant om weten, is dat journalist Jean-Pierre Monhonval zich onderscheidde met een eerste boek over Etienne Lenoir, uitvinder van de ontploffingsmotor, en een tweede over het lot van de Cellulose des Ardennes. Dominique Zachary, eveneens journalist, boekte succes met La patrouille des enfants juifs.

Ook mannen waagden zich aan literatuur. Charles-Ferdinand Nothomb, zoon van Pierre, behoort tot deze categorie, terwijl voormalig minister Joseph Michel aan een Histoire de Virton en (onder andere) een kroniekroman heeft meegewerkt. En dan is er ook Jean Culot, auteur van een aan Ernest Bernardy gewijd essay: Les îles où je demeure.

En dan hebben we het nog niet over wetenschappelijke, pedagogische of folkloristische werken (zoals de boeken van Constantin Chariot of Yvan Baudson, auteur van een werk over zijn jeugd, en vader van de schilder). Ook lieten we de schrijvers van Athus (Jean Lebon, Arthur Praillet, Edmond Dune, Paul Mathieu) of Aarlen (André Schmitz, Camille Bivier, Frédéric Kiesel, enz.) buiten beschouwing.

Tekst van Georges Jacquemin

>> Cultuur - Schilderss - Kunstgalerieën - Kerken - Musea
"La Potion Magique" Georges Bouillon
"La Potion Magique" Georges Bouillon

 

 


[ Auberge de la Vallée ] [ Aux Comtes de Chiny ] [ Château Latour ] [ Hotel de France ] [ Hostellerie St.Cécile ]
[ Le "Bercail" ] [ Le Nid d'Izel ] [ Le Point de Vue ] [ Le Prieuré des Conques ]

[ Geografie ] [ Geschiedenis ] [ Culutur ] [ Sporten ] [ Evenementen ] [ Links ] [ Toerisme ]